
 

       TEXAS BOARD OF PROFESSIONAL GEOSCIENTISTS 
 

 

Austin Headquarters: Wm. P. Hobby, Jr. Bldg. • 333 Guadalupe, Tower 1, Suite 530 • Austin, Texas 78701 

P.O. Box 13225  •  Austin, Texas 78711  •  (512) 936-4400   •   fax (512) 936-4409 

 www.tbpg.state.tx.us  

 

 

 

 

 

 

Advisory Opinion – AOR #12 (2014) 
 
 

What is the distinction between academic research and the public practice of geoscience? 

 

 

Most public institutions of higher education are members of a larger administrative system.  

Examples of such systems would be the University of Texas and the Texas A&M University 

Systems.  Members of these systems include universities, colleges, extensions, and research 

entities.  Each has specific responsibilities and tasks that may include basic and applied research 

activities by professionals of these agencies.  These public institutions and agencies commonly 

“educate” the public and provide our state with expertise in wide ranging disciplines, including 

geosciences. 

 

An exemption exists in the Texas Geoscience Practice Act (Act) Section 1002.252 (4) that relates to 

work conducted by individuals who are employees of universities (public and private), colleges, 

and member institutions of university systems, where the work is performed for the benefit of the 

institution and under contract between the employee and the institution.  This document seeks to 

clarify the position of the TBPG regarding when an individual is performing tasks that are, or are 

not, exempted by TBPG rules and regulations. 

 

Specifically, when an individual is performing work as a representative of a university (public and 

private), college, or member institutions of university systems, then that work would qualify for 

exemption under Section 1002.252 (4) of the Act.  Two criteria would be expected for this 

exception to remain valid. 

 

1. The salary of the individual developing the research product is paid by the institution. 

2. The liability for the research work product is covered by the institution, not the employee. 

 

For cases where university or college employees perform geologic-related work outside the system, 

their salary and liability are not covered by the university; and, when that employee represents 

himself/herself and not the university or college, these activities are not exempt under Section 

1022.252(4) of the Act.  The activities then constitute the public practice of geoscience, if the 

activity (research or not) is a geoscience product and meets the standards of public practice. 

 


